Archiv akcí » 2013 » Duben » Dětská scéna 2013 - recitační přehlídka v Lounech

Dětská scéna 2013 - recitační přehlídka v Lounech

Dětští recitátoři přijeli tento víkend do Loun, kde se již počtvrté konala Dětská scéna 2013. Městská knihovna Louny z pověření Ministerstva kultury ČR a společnosti NIPOS-Artama a ve spolupráci s občanským sdružením Lounští Lounským organizovala krajskou přehlídku dětských recitátorů.

Na šedesát dětí předneslo ve čtyřech kategoriích své texty. Nejmladší dvě kategorie předávaly publiku, ale i lektorskému sboru ve složení Eva Venclíková, Lucie Veličková a Jan Anderle, jeden text, zatímco třetí a čtvrtá kategorie měly přichystané texty dva. V sobotu se představili účastníci první (žáci 2. a 3. tříd základních škol) a třetí (žáci 6. a 7. tříd základních škol a příslušných ročníků víceletých gymnázií) kategorie.

Protože pro první kategorii je krajské kolo konečné, mohli lektoři udělit pouze ocenění bez postupu na národní přehlídku, a to dostali Sabina Chaloupková a Filip Kvěch. Ve třetí kategorii se udělovala nejen čestná uznání, ale také Cena lektorského sboru s postupem na celostátní přehlídku dětského divadla a dětských recitátorů ve Svitavách, kam lektorský sbor poslal Magdalenu Trajerovou a Dušana Sáričku.

Nedělní setkání přineslo texty druhé (žáci 4. a 5. tříd základních škol) a čtvrté (žáci 8. a 9. tříd základních škol a příslušných ročníků víceletých gymnázií) kategorie. Ve druhé kategorii lektorský sbor udělil cenu s postupem Barboře Prokůpkové a Barboře Kohoutové. V poslední, čtvrté, kategorii byla cena společně s nominací na národní přehlídku udělena Vojtěchu Hubatkovi a Elišce Floriánové.

Ačkoli byly ceny uděleny jen několika recitátorům, čestných uznání rozdal lektorský sbor více, mimo jiné za kontakt s diváky, za přirozený projev, za radostné sdělení textu, za vítězství nad náročným textem či za dramaturgický výběr a osobitou osobní výpověď.

Po každé kategorii následoval rozborový seminář s lektory, takže si každý recitátor mohl vyslechnout pár slov k jeho přednesu, a tím se tak poučit do dalších ročníků.

Organizační tým Městské knihovny Louny tak uvítal velké množství dětských recitátorů s jejich rodiči a učiteli, kteří věnovali víkendový den tomu, aby vnímali literaturu.

GALERIE