Archiv akcí » 2013 » Květen » V knihovně snídali, aby podpořili fair trade a lokální výrobce

V knihovně snídali, aby podpořili fair trade a lokální výrobce

Na dvorku Městské knihovny Louny se sešlo kolem padesáti lidí, aby společně posnídali fairtradové a lokální potraviny. Vyjádřili tak podporu produktům, při jejichž výrobě byl brán ohled na lidská práva, životní prostředí a nebyla zneužita dětská práce. Stalo se tak na Světový den pro fair trade, který se druhou květnovou sobotu slaví již desátým rokem po celém světě.

Happening Férová snídaně ve vašem městě proběhl v ČR potřetí. Jeho celorepublikovým koordinátorem je nezisková organizace NaZemi. Snídalo se v téměř 90 městech.

FOTOGALERIE

„I když občas zapršelo a nebylo zrovna nejtepleji, atmosféra společné snídaně byla úžasná. Každý donesl něco z vlastních zásob, takže vzniklo několik stolů obložených hlavně lokálními dobrotami.“ uvedla k sobotní akci Kateřina Suchá z Městské knihovny Louny, organizátorka Férové snídaně v Lounech.

Na dvorku vzniklo místo k potkávání lidí různého věku, které zajímá, odkud pochází potraviny z jejich jídelníčku. Celé dopoledne probíhalo v poklidné atmosféře, lidé si vyměňovali recepty, ochutnávali a bavili se. Někdo upekl chleba, špaldovou buchtu, uvařil pohankovou kaši nebo donesl domácí marmeládu, vajíčka apod. Sešlo se také několik druhů pomazánek a férových čokolád. Největším trhákem bylo mléko a sýry z nedaleké farmy Létající koza. Děti nejvíce ocenily palačinky a lívance. Celá akce měla jako další akce knihovny příjemný ráz komunitního potkávání lidí z Loun a okolí. V Lounech se snídalo již podruhé a snad ne naposledy.

Další informace o Férové snídani ve vašem městě naleznete na www.ferovasnidane.cz.

Co je fair trade?
Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům z tzv. rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí.