Archiv akcí » 2013 » Říjen » „Dnes o Vietnamu a Vietnamcích“

„Dnes o Vietnamu a Vietnamcích“

Tak se jmenoval první díl z nového cyklu „Světové dny v Městské knihovně Louny“. Tento cyklus čtyřikrát do roka zahalí knihovnu do hávu kultury nám méně známé. Do kultury, se kterou se ale více či méně každý osobně ve svém životě setkáváme. Světové dny v Městské knihovně Louny přiblíží naším návštěvníkům kulturu okolního světa, ale i otevře náš kulturní prostor cizincům, kteří v tomto světě s námi žijí. Proto je také tento cyklus stavěn na oboustranné spolupráci nás a těch, kterým se v těchto dnech věnujeme.

Víte kdo je to Dat, Dong, Huyen, Van, nebo Hoang? Potkáváme je na ulici, jsou to naši sousedé, obsluhují nás v obchodech a jsou to spolužáci našich dětí. Vietnamci, žijící v České republice jsou pro mnohé z nás velkou neznámou. Tento handicap se pokusila odstranit Městská knihovna Louny ve spolupráci s Poradnou pro integraci, Centrem cizinců a Svazem Vietnamců v ČR. V neděli 13. 10. 2013 se občané Loun měli možnost v rámci prvního dne z cyklu Světové dny s podtitulem Dnes o Vietnamu a Vietnamcích seznámit s životním stylem, zvyklostmi a podmínkami Vietnamců z Loun a okolí. Oba národy se potkaly téměř ve všech prostorách knihovny. Před budovou vlála společně s českou i vietnamská vlajka.

Návštěvníky přivítala obří mapa Vietnamu, kterou vyrobily děti z výtvarného kroužku. Dále každý návštěvník dostal malý česko-vietnamský slovníček. V  kavárně Jeroným se konaly dva workshopy na téma vietnamské kuchyně, voněly tu jarní závitky a hovězí polévka Pho. Ve výtvarném ateliéru české a vietnamské děti vyráběly tradiční klobouky a malovaly Vietnam. Celou knihovnu provoněly tyčinky obětované pro úspěch akce.  Zněla vietnamská tradiční hudba, oba jazyky hostů a společný smích. Všichni návštěvníci společně ochutnali smažené závitky, vietnamské sladkosti a společně si povídaly u šálku zeleného čaje. Velký potlesk sklidilo vystoupení vietnamských tanečnic při tanci s vějíři a klobouky. Zároveň byla příležitost dozvědět se víc o organizacích, které cizincům pomáhají s integrací v ČR. Zájem o Vietnam potvrdila i hojná účast na přednášce o Vietnamu, kde bylo posluchačům -  mimo jiné - vysvětleno k čemu slouží předměty, které byly v galerii vystaveny. Byla možnost si prohlédnout domácí buddhistickou svatyňku, rýžovar  a návštěvníci si vyzkoušeli jak se jí hůlkami. Odpoledne spolu prožilo okolo čtyř set návštěvníků. Věříme, že skvělé výsledky tohoto cyklu budou nadále takto přínosné a to například hned v lednu, kdy městská knihovna Louny přivítá naše ukrajinské spoluobčany v rámci Dnu o Ukrajině a Ukrajincích.

GALERIE

Fotografie Káči Suché na Rajčeti