Archiv akcí » 2013 » Únor » Těžká exotika v lounské knihovně: Bieblovy fotografie Jávy

Těžká exotika v lounské knihovně: Bieblovy fotografie Jávy

V neděli byla v Městské knihovně Louny zahájena pozoruhodná výstava fotografií Konstantina Biebla. Pocházejí z počátku minulého století, kdy básník odcestoval na Jávu a kdy vznikala jeho proslulá básnická sbírka. S lodí, jež dováží čaj a kávu.

Autorkou výstavy je Michala Tomanová, která se po Bieblových stopách vypravila se svým přítelem Ivo Novotným. Řadu původních Bieblových fotografií nechala zvětšit, takže se na několika desítkách snímků můžete podívat, jak vypadala vzdálená země před sto lety a na snímcích Michaly Tomanové, jak vypadá nyní.
Výstavu zahájil Miloš Sládek z Památníku národního písemnictví, který vyslovil uznání nad tím, nakolik se podařila propojit století, oblast obrazová a literární. Autorka výstavy vysvětlovala, proč je výstava právě v Lounech. Biebl je rodák ze Slavětína a v Lounech jeden čas i bydlel. Závěrem vřele poděkovala Městské knihovně Louny za vstřícnost a pomoc při instalování výstavy. Hosté mohli ochutnat indonéské speciality, různé cizokrajné ovoce, mohli si odnést recept na banán smažený v těstíčku, ale také si prohlédnout různé předměty, například vzácné loutky. Kdo chtěl, mohl se ale i zahloubat do Bieblových veršů nebo zalistovat v dobovém tisku. Pro umocnění zážitku vystoupila čtyřčlenná dívčí swingová skupina Kočky mají pré.
Výstava je přístupná v otevírací době knihovny a může být přínosem především pro školní mládež, protože představuje básníka v netradičním dobrodružném světle.

Květa Tošnerová, Svobodný Hlas

GALERIE