Archiv akcí » 2011 » Říjen » Kouzlení s ubrousky

Kouzlení s ubrousky

V Městské knihovně Louny se uskutečnila další výtvarná dílna. Tentokrát si mohli zájemci vyzkoušet techniku Decoupage (ubrousková technika).

Slovo decoupage pochází z francouzštiny a znamená vystřihování. Proč právě vystřihování? A proč česky ubrousková technika? Protože vystřihujeme barevné motivy z ubrousků a ty pak pomocí lepidla připevníme na zvolený předmět (např. rám, květináč, taška, krabice...).

Mnozí si myslí, že se tato technika používá pouze několik posledních desítek let, ten znalejší si řekne, že snad sahá do šestnáctého století. Skutečnost je ale jiná. První památky zdobené touto technikou jsou staré více než dva tisíce let! Některá díla (hlavně nábytek) můžete vidět i v muzeích celého světa.

Zajímají vás, jaké mohou vzniknout obrázky z ubrousků? Věřte, že opravdu nádherné. O pravdivosti těchto slov se můžete přesvědčit, když se podíváte na naše stránky www.mkl.cz/archiv-akci/rijen a prohlédnete si díla, které vytvořili návštěvníci tohoto kurzu.

Další výtvarná dílna nás zavede zpátky do Čech. Budete si moci vyzkoušet techniku pletení ozdob ze slámy. 18. listopadu 2011 v 16:00 hodin se na vás těšíme.

 

Hana Hoblíková

 

Galerie