Archiv akcí » 2014 » Duben » Třídenní poetický maraton v knihovně

Třídenní poetický maraton v knihovně

Třídenní poetický maratón v Městské knihovně Louny začal v pátek, v prostorách Klubo(ovny) Luna, poté pokračoval během víkendu v kongresovém sále přehlídkou sólových recitátorů ve čtyřech věkových kategoriích. Divadelní prostory prověřilo celkem 13 představení a více než stovka diváků mimo jiných i studentky z řad oboru divadelní toulky Třetího věku.

Z představení, která se od sebe lišila nejen délkou ale i zpracováním na celostátní přehlídku do Svitav nakonec lektorský sbor ve složení Eva Venclíková, Dagmar Kučerová a Vlasta Gregorová přímo poslal soubor s autorskou hrou Pavla Skály na motivy Andersenovy pohádky Cínový vojáček, kterou sehrály s využitím techniky černého divadla děti ze ZUŠ F. L. Gassmanna z Mostu.

Doporučení do širšího výběru na celostátní přehlídku Dětská scéna Svitavy 2014 obdržela autorská představení souboru Brumouni Most Game over v režii Pavla Skály, Tanečního souboru Po špičkách Roztoky u Prahy s názvem Konektivita v režii Zuzany Kučerové a pohádka O chytré Zdeničce podle předlohy Jana Wericha souboru Hromy a blesky Gymnázium Varnsdorf v režii Martiny Janákové.

Věra Pokorná


ODKAZ NA FOTOGALERIE


Ocenění ve zkratce:

Dětská scéna Louny 2014
- ocenění recitátoři

1. kategorie
Čestná uznání:
Jiří Buršík - za kvalitní výběr textu
Marek Hanzlík - za předání vtipného textu
Lucie Rosolová - za kvalitní výběr textu
Terezie Vobrubová - za přirozený projev

2. kategorie
Čestná uznání:
Petr Pham - za přirozený projev
Kryštof Kanive - za zaujetí textem
Markéta Charouzková - za výběr textu
Betty Violet Fialová - za výbornou práci s pauzou

Ceny s postupem na celostátní přehlídku Dětská scéna Svitavy 2014:
Martin Nedvěd
Laura Mašková

3. kategorie
Čestná uznání:
Prokop Mikulášek - za maximální soustředěnost ke sdělení tématu
Roman Koky - za radost z přednesu
Michal Kubínek - za osobní vztah k textu

Doporučení do širšího výběru na celostátní přehlídku Dětská scéna Svitavy 2014:
Nikola Gabčová

Ceny s postupem na celostátní přehlídku Dětská scéna Svitavy 2014:
Klára Styblíková
Petro Sláma

4. kategorie
Čestná uznání:
Pavlína Zakouřilová - za radost z přednesu
Josef Šišulák - za cit pro humornou nadsázku
Dušan Sárička - za odvahu poprat se s výstavbou rozsáhlého textu

Ceny s postupem na celostátní přehlídku Dětská scéna Svitavy 2014:
Tomáš Hart


Dětská scéna Louny 2014
- oceněné divadelní soubory

Cena s postupem na celostátní přehlídku Dětská scéna Svitavy 2014:
Cínový vojáček - autorská hra Pavla Skály
- ZUŠ F. L. Gassmanna Most (Pavel Skála)

Doporučení do širšího výběru na celostátní přehlídku Dětská scéna Svitavy 2014:
Game over - autorské představení souboru
- DS Brumoni Most (Pavel Skála)

Konektivita - autorské představení souboru
- Taneční soubor Po špičkách Roztoky u Prahy (Zuzana Kučerová)

O chytré Zdeničce - podle předlohy Jana Wericha: O princezně koloběžce
- Hromy a blesky Gymnázium Varnsdorf (Martina Janáková)


Postupová přehlídka recitátorů Ústeckého kraje

Městská knihovna v Lounech ožila sobotu 12. 4. a v neděli 13. 4. dětskými recitátory. Po přehlídce Louny, Poeticky! (s postupem na Wolkrův Prostějov) a páteční (11. 4.) přehlídce dětských divadelních, loutkářských a recitačních kolektivů to byl už třetí přehlídkový maratón v Lounech. Organizační záležitosti zvládl tým Dagmar Kučerové na výbornou, a tak průběh víkendu nic nerušilo.

Oba přehlídkové dny měly svůj ustálený program. Před vlastním recitačním vystoupením vždy Věra Pokorná přednašeče rozmluvila při patnáctiminutovém ladění. Pak atmosféru vybudovalo krátké vystoupení - před první kategorií to byl pěvecký sbor Skřivánci a Notičky se třemi veselými písněmi, před druhou se představily děti ze základní školy J. A. Komenského v Lounech, před třetí kategorií vystoupily děti oceněné v kategorii první a před nejstaršími recitátory vystoupili postupující z druhé kategorie. Všechna tato vystoupení byla v programu označena jako předskokani.

Sobota patřila recitátorům první a třetí kategorie. Dopoledne vystoupilo 12 nejmladších přednašečů. Společným rysem jejich vystoupení byla snaha o pečlivou výslovnost, která mnohdy vedla k zajímavým grimasám - ty však přednesu příliš nepomohly. Řada textů zradila recitátory svou nevalnou literární kvalitou. Připomeňme alespoň hříčku E. Maškovské Šlo house do Kejhous. Protože děti z první kategorie nepostupují na celostátní přehlídku, udělil lektorský sbor celkem čtyři ocenění. První z nich získala Terezie VobrubováDěčína za přirozený přednes tetu J. Havla O neposlušném koťátku. Velmi dobře dokázala navázat kontakt s posluchači a předala svůj vztah k textu a jeho obsahu. Druhé ocenění si odvezl Marek Hanzlík z Roudnice nad Labem za předání vtipného textu posluchačům. Příběh Jiřího Kahouna Jak kaprovi zvonilo v uších nabízí příběh malého medvídka, který se učí bruslit a nechce si připustit, že mu to nejde. Zaujetí příběhem bylo zřejmé a radost z vyprávění ostatním také. Dva recitátoři byli ocenění za kvalitní výběr textu pro přednes - byli to Jiří Buršík z Varnsdorfu za text Chudák Bonifác (Walter de la Mare, překlad Pavel Šrut) a Lucie Rosolová z Litoměřic za Kámen v botě Mileny Lukešové.

Odpolední třetí kategorie čítala 15 vystoupení. Zde se jako úskalí ukázala interpretace písňových textů (Z. Svěrák, V. Vysockij, P. Ulrych) a nevyváženost výběru textů z hlediska věku a úrovně dovedností recitátorů. Řada recitátorů také nedostatečně pracovala dynamikou a pauzou. Jednotlivé výkony byly poměrně dost vyrovnané. O přednes druhého textu bylo požádáno celkem 7 recitátorů, byla udělena 4 čestná uznání, 1 doporučení do širšího výběru do programu celostátní Dětské scény 2014 a dva postupy. Prokop Mikulášek z Ústí si odvezl ocenění za maximální soustředění na sdělení tématu (V. Vysockij - Píseň o kamarádovi, J. Seifert - Píseň o vločkách), Tereza Krollová z Děčína za přirozený projev (africká pohádka Pavouk a moucha, V. Hrabě - Déšť), Michal Kubínek za osobní vztah k textu (I. A. Krylov - Kočka a slavík) a Roman Koky za radost z přednesu (Kupte něco pro štěstí! a M. Černík - Píseň o loupežníkovi). Do Svitav postupuje Klára Styblíková ze Žatce a Petro Sláma z Litvínova. Klára přednesla text J. Tuwima s pěkně vybudovanou charakteristikou telefonujících děvčat a výborně zvládla závěrečnou pointu. Řehořovy lži se jí však nepodařilo zcela vygradovat. Druhý text M. Macourka Sedmá hlava už měl některé větší slabiny - např. neustálenou charakteristiku jednotlivých dračích hlav či mírně přehnané líčení okolností. Petro na textu J. Žáčka Slavný den brouka Pytlíka ukázal své dobře propracované technické dovednosti a zaujetí textem, druhý text (J. de la Fontaine Vlka a jehně) má už jisté slabiny - artikulace v souhláskových švech je nepřesná, ležérní postoj zabránil přirozenému dechu a zároveň silná stylizace se ocitla na hranici dobrého vkusu, na což byl recitátor upozorněn. Doporučení do širšího výběru celostátní přehlídky si odvezla Nikola Gabčová z Mostu s texty V. Válkové Jmenuju se Bára a J. Žáčka Prasečí pohádka. Její výkon se silně přiblížil Kláře Styblíkové.

V neděli dopoledne se představilo 14 recitátorů druhé kategorie. Jejich přednes provázely především nedostatky v artikulaci, práci s pauzou a někdy i s uvěřitelností projevu. Některé texty byly tak náročné, že je recitátoři nedokázali přesvědčivě interpretovat. Lektorský sbor udělil 4 čestná uznání a dva recitátory poslal do Svitav. Čestné uznání za přirozený recitační projev si odvezl Petr Pham z Postoloprt. Text T. Janovice Pohádka dvou dcer o pěti prstech. Jeho text však nenabízel příliš velkou interpretační možnost v příslušné kategorii. Kryštof Kanive z Děčína získal ocenění za zaujetí textem F. Nepila Já Baryk a má vlaštovka. Příliš dlouhý text vedl hlavně v závěru k mírným artikulačním potížím. Čestné uznání za výběr textu si odvezla Markéta Charouzková z Ústí nad Labem. Přednesla text Sergeje Michalkova Pojďme se trkat, v němž se jí ne zcela podařilo dodržet charakteristiky jednotlivých zvířátek, která kozlík vyzývá ke hře na trkanou. Poslední ocenění získala Betty Violet Fialová z Mostu, a to za výbornou práci s pauzou v textu Čiň čert dobře… , i když samotný výběr textu nebyl také příliš zdařilý. Do Svitav postoupili Martin Nedvěd z Mostu a Laura Mašková z Chomutova. Martin v textu J. Žáčka O medvědovi, který znal nejlepší odpověď dokázal zaujmout publikum svým smyslem pro vyprávění, udržením napětí a dobře zamířenou pointou. Drobné nedostatky se objevily v artikulaci souhlásek a v jednom okamžiku v přímé řeči medvěda. Silnou Lauřinou stránkou je energie a přirozené navazování kontaktu. Představila text J. Havla Svět na chodníku, který svým přednesem podstatně vyzdvihla.

Čtrnácti recitátorům nejstarší kategorie patřilo nedělní odpoledne. Charakterizovaly je nešvary v technice projevu (povolený postoj, nedbalá artikulace, příliš mnoho mimiky, mnoho důrazů na špatných místech apod.) a někteří zapomněli, že i příchod a odchod jsou součástí jejich vystoupení. Osm recitátorů vystoupilo s druhým textem, ty však byly výrazně méně rozpracovány než ty první a méně se také dbalo na žánrové určení textu. Nakonec lektorský sbor udělil tři čestná uznání a pouze jeden postup na národní přehlídku. Za radost z přednesu si odvezla ocenění Pavlína Zakouřilová z Postoloprt (J. Werich - Chlap, děs a vnuk, pes a hrob, L. Ferlinfgetti - Svět je báječné místo), která nabídla opravdu gejzír energie. Josef Šišulák z Varnsdorfu zaujal lektory citem pro humornou nadsázku v textech R. Křesťana Snažení a Záhádky P. Nikla. Dušan Sárička z Litvínova si odvezl čestné uznání za odvahu poprat se s rozsáhlým textem I. Vyskočila Masák. Jediným postupujícím se stal Tomáš Hart z Lovosic, který se představil texty J. Durella - O mé rodině a jiné zvířeně a A. Rimbauda Román. Přesvědčil posluchače, že je dobře technicky vybaven, má smysl pro humor. Mírně problematický se ukázal závěr tohoto textu, kdy pointa nevyzněla příliš přesvědčivě. I na druhém textu zbývá ještě dopracovat závěrečnou část. Bezprostřednost recitátora společně s dobrou technikou však tyto nedostatky ve výsledném zážitku překryla.

V pozdních odpoledních hodinách se lektorský sbor ve složení Vlasta Gregorová, Jana Hrbková, Eva Venclíková a Iva Vachková rozloučil s účastníky i organizátory a všichni zamířili ke svým domovům. Příjemnou atmosféru dvoudenní přehlídky dokreslily i sluneční paprsky v oknech kongresového sálu knihovny a vstřícnost všech domácích.

Iva Vachková


GALERIE

DIVADELNÍ SOUBORY

RECITÁTOŘI - 1. KATEGORIE

RECITÁTOŘI - 2. KATEGORIE

RECITÁTOŘI - 3. KATEGORIE

RECITÁTOŘI - 4. KATEGORIE