Archiv akcí » 2014 » Duben » V knihovně se v noci svítilo

V knihovně se v noci svítilo

Každý rok se knihovny i další organizace připojují k oslavě Mezinárodního dne dětské knihy pořádáním akce Noc s Andersenem. Také lounská knihovna připravila 4. dubna pro všechny děti bohatý program. Od 16.00 hodin to v knihovně žilo. Děti i dospělí společně plnili připravené úkoly.

Letošní ročník Noci s Andersenem se nesl v duchu knih Petra Morkese o komisaři Vrťapkovi. Návštěvníci tak mohli například hledat stopy, ztraceného motýla Emanuela i Vrťapku, popletené obrázky či luštit tajné písmo. V jejich snažení jim pomáhali detektivové, kočka Hermína, Maková panenka, pohádková babička i roztržití chemici. Milým rozptýlením bylo malování prstovými barvami, zumba, pohádkové zpívání i šamanské bubnování. Znaveni pátráním si pak spolu s čerticí Filoménou mohli na dvorku knihovny opéci vuřty. Příjemné odpoledne bylo zakončeno lampionovým průvodem do parku u Stromovky, kde na příchozí čekal Hans Christian Andersen. Po vypuštění lampionů štěstí pozvaly děti, které byly za odměnu vybrány k nocování v knihovně, pana Andersena k její návštěvě. Ukázaly mu dětské oddělení, povídaly si s ním o jeho životě a na konec vyslechly jednu z jeho pohádek. Program pokračoval noční pátrací akcí, při které děti měly pomocí slepé mapy najít utajené místo noční návštěvy. Byla jím budova Městské policie Louny. Policisté dětem přiblížili svou práci, ukázali jim kamerový systém města i služební vůz. Po návratu do knihovny malí nocležníci pokračovali v detektivním pátrání s komisařem Vrťapkou. Po půlnoční pohádce na dobrou noc všichni zalehli do spacích pytlů. Avšak řada z nich, plna mnoha nezapomenutelných dojmů, špitala ještě ve 2.30 hod. Kupodivu pozdní usínání některým nebránilo, aby vstávali již po 6.00 hod. Po společné snídani a předání pamětních listů a drobných dárků se všichni spokojeně rozešli domů.

Poděkování za podporu této akce patří ZŠ J. A. Komenského, ZŠ Přemyslovců a firmám Potraviny Central, Vackovo pekařství a taneční škola Fénix Louny. Čtrnáctý ročník mezinárodní akce Noc s Andersenem úspěšně skončil. Těšme se na další, který proběhne 27. března 2015.

Jana Hrbková a Lada Rybáčková

FOTOGALERIE na stránkách dětského oddělení