Archiv akcí » 2012 » Srpen » Knihovna slavila 2. narozeniny v domě č. 1

Knihovna slavila 2. narozeniny v domě č. 1

Takříkajíc v rodinném kruhu – jen zaměstnanci a dobrovolníci – oslavila knihovna své druhé narozeniny v zrekonstruovaném prostoru domu č. 1 na lounském náměstí. Slavnostní otevření se konalo 1. srpna 2010 a od té doby se stalo mnoho věcí – především knihovna získala prestižní titul Městská knihovna roku 2011, zahájila činnost sociálně-terapeutické dílny Jeroným, připravila mnoho nových a zajímavých akcí pro lounské čtenáře.

 

Akce napříč generacemi

Obdiv si rozhodně zaslouží festival Bez zámků, který se letos konal již podruhé. Festival pořádá knihovna společně s Domovem Bez zámků v Tuchořicích. Jeho smyslem je propojení zdravých a nemocných lidí prostřednictvím amatérského umění – hudby, divadla, filmu. Letos doprovázel festival dobročinný jarmark a akce Daruj radost- obyvatelé domova si mohli něco přát a na organizátorech bylo sehnat dárce. Snad největší dík patří hudebníkům kolem zkušebny Štrombach, kteří darovali bicí soupravu.

V rámci nového cyklu Úspěšní 2011 navštívil knihovnu např. žokej Josef Váňa či překladatel Martin Hilský. Oblibu si získala Lounská Litertúra – během ní se četlo na netradičních místech – ve sborovně gymnázia či pracovně pana starosty. Den navíc, 29. únor, zase prověřil složky integrovaného záchranného systému při požáru knihovny (100 osob v domě, 15 těžce zraněných...). O tom, že se jedná o cvičení, věděli jen velitelé a ředitelka knihovny. Také se férově snídalo, konala se krajská dětská recitační přehlídka a také krajská přehlídka pro dospělé recitátory, probíhal festival dokumentárních filmů s lidsko-právní tématikou Jeden svět.

O stálicích není ani potřeba mluvit – již šestým rokem dochází 173 studentů do projektu Třetí věk, tradičně se konají dílny Spolku paní, dam a dívek, Koncerty na dvorku...

 

Knihovna v číslech

Během roku 2011 přišlo do knihovny 135.076 návštěvníků, registrovalo se 4.330 čtenářů, ti si půjčili 282.022 dokumentů, 3.291 hodin odpracovali dobrovolníci, lidé mohli přijít na 750 kulturních a vzdělávacích akcí.

Do dnešního dne přišlo do knihovny 79.964 lidí, půjčili si 164.096 dokumentů a mohli přijít na 392 akcí. Knihovna se snaží statistická čísla uchovat na hodnotách z roku 2011, je jasné, že není možné nekonečně růst.

 

Knihy, které jdou na dračku

Statistiku vede Dick Francis a jeho kniha Vyrovnaný účet, která se letos půjčila již 66x, děti posunuly na první místo komiks Simpsonovi – půjčily si ho 57 čtenářů, v naučném oddělení vede publikace Louny – 33x a v hudebním oddělení se nejvíce, 85x, půjčil 5. díl Harryho Pottera.

Tradičně nejvíc lidí do knihovny přijde v úterý, nejoblíbenější hodinou obecně je čas mezi 15. a 16. odpolední.

 

Budoucnost, Klub(ovna) Luna, Jiný den

Pověřením rady města vypracoval tým knihovníků a dalších spolupracovníků koncepci volnočasových aktivit pro děti a mládež. Město vrací knihovně bývalou pobočku na Luně, kde vzniká klub pro děti a mládež. Ten by měl zahájit svoji činnost koncem letošního září. Financovat ho bude knihovna ze svých hospodářských výsledků minulých let, takže v počátku městskou kasu nezatíží.

V září se také bude konat poprvé v Lounech Jiný den – den mezigenerační solidarity proběhne na výstavišti v sobotu 15. září, den naplněný aktivitami různých generací pořádá knihovna a Domov seniorů.

 

Tým knihovny a práce dobrovolníků

Aktivity, které dávno převyšují rámec běžné knihovny, je možné vykonávat díky silnému týmu a skupině dobrovolníků. Stálicemi jsou dámy ze Spolku, bez jejich každotýdenní práce by některé akce neproběhly. Naposledy pracovaly na svatební výzdobě – dvorek knihovny poprvé využili snoubenci pro svatební obřad.

 

Vaše knihovna