Třetí věk » Články » Prázdninová exkurze do Brna

Prázdninová exkurze do Brna

Studentky a studenti třetího věku při Městské knihovně Louny absolvovali bonusovou prázdninovou exkurzi po Čechách. Cílem byla moravská metropole Brno a dvě významné místní památky: hrad Špilberk a jeho kasematy a funkcionalistická vila Tugendhat. Exkurze se konala v úterý 24. července.

Na hradě Špilberk jsme měli objednanou prohlídku kasemat od 12,00 hodin (pro 1. skupinu), resp. od 16,00 hodin (pro 2. skupinu). Kasematy byly na konci 18. století upraveny na obávanou věznici a sloužily převážně jako vězení pro politické vězně. Mezi nejznámější patřili např. francouzský revolucionář Jean-Baptiste Drouet, uherský jakobín a spisovatel Ferenc Kazinczy, italský vlastenec a básník Silvio Pellico, nebo vězeň č. 1042, vlastním jménem Václav Babinský.

Funkcionalistická vila Tugendhat je ojedinělým dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který v roce 1928 vypracoval návrh stavby na zakázku manželů Grety a Fritze Tugendhata. Vila byla v roce 2001 zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO. Dům byl ve své době převratný hned z několika hledisek: byl vystaven jako nepřerušovaný obyvatelný prostor, byly zde použity tehdejší technologické novinky (např. spouštění oken hlavního obytného prostoru do podlahy a otevření prostoru do zahrady) aj. Unikátní je také nosný systém budovy, který je tvořený ocelovým skeletem z 29 ocelových nýtovaných sloupů profilu kříže, což bylo u rodinného domu použito zcela poprvé.

Logisticky náročné exkurze se zúčastnilo 43 studentů a 2 lektoři jako lektorský doprovod.

 

 lektor Ondřej Kunc

 

fotogalerie O. Kunc

fotogalerie M. Plazík