Třetí věk » Články » Školní rok 2010 / 2011 » Kulturní dějiny v letošním letním semestru naposledy

Kulturní dějiny v letošním letním semestru naposledy

Na poslední hodině kulturních dějin 1. 6. 2011 jsme se dozvěděli novinky o nejbližších akcích knihovny a o nových webových stránkách.

Pak jsme se věnovali renesanci v Čechách. Renesance se do Čech dostala z Itálie přes Uhry za panování Matyáše Korvína na konci 15. století jako hotový sloh. První její ukázkou u nás jsou okna a portály Vladislavského sálu na Pražském hradě. Renesance je o člověku, ne o bohu, a tak se její užití šířilo od centra (královského dvora), přes stavby pro šlechtu až ke stavbám měšťanským. První renesanční stavba v Čechách je Letohrádek královny Anny (též Královský letohrádek) na Pražském hradě. Poblíž nalezneme i další významné budovy, např. Thunovský palác mezi novými zámeckými schody a Nerudovou ulicí (původně palác pánů z Hradce) a Schwarzenberský palác na Hradčanském náměstí.

V renesančním stylu jsou zámky Telč, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Nelahozeves, Litomyšl, Opočno, Velké Losiny, Bučovice. V renesanci vzkvétala stavební činnost, uplatnila se nová urbanistická řešení historických jader, z nichž Telč a Český Krumlov jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Nastal i rozvoj rybníkářství, zejména v jižních a východních Čechách. S vodním hospodářstvím souvisela i výstavba různých hutí a hamrů. Co se týká malířství, sochařství, uměleckých řemesel, tak mnohá díla byla ve sbírkách Rudolfa II.

Přeji všem hezké prázdniny a těším se na září.

 

studentka Hana Dvořáková