Třetí věk » Články » Školní rok 2011 / 2012 » Cesta za dalším poznáváním

Cesta za dalším poznáváním

Cesta za dalším poznáváním 5. ročníku studentů Třetího věku oboru Českopis, vedeném Městskou knihovnou v Lounech, vedla dne 12. října 2011 tentokrát na Keltské Valy - Stradonku.

Jak sám název napovídá, krásná rozhledna byla vybudována v roce 2009 na podnět Klubu žen z malebné vesnice Stradonice u Pátku. Po předběžném archeologickém výzkumu a architektonické studii pana arch. Karla Chlouby se investorem stala obec Peruc. Tak díky spojení nadšení, finančních prostředků a šikovnosti soukromých firem vzniklo dílo, které je pěknou dominantou stradonického okolí.

Rozhledna byla vybudována v nadmořské výšce 290 metrů nad mořem. Z její podlahy, která je 2,35 metru nad okolím terénem se návštěvníkům otevírá nevšední pohled převážně na České Středohoří.

Naši 18 člennou skupinu provázel vytrvalý, jemný déšť, kterým jsme vůbec nebyli zaskočeni díky pohotovosti a velké obětavosti organizátorek naší cesty, lektorky paní Langrové, odborné průvodkyni paní ing. Dvořákové a paní Brabcové. Ta nám ještě na konci výletu připravila takový gastronomický zážitek, na který jen tak nezapomeneme. Její „kulajda" byla výborná.

Při cestě domů jsme paní průvodčí ve vlaku překvapili asi svým počtem, takže na její otázku, kde jsme všichni byli, odpovídáme téměř jednohlasně: „No přeci ve Stradonicích." A ona na to: „Co tam bylo?" Naše odpověď byla: „No přeci my jsme tam byli a stálo to za to."

 

studenti RyBa