Třetí věk » Články » Školní rok 2011 / 2012 » Městská knihovna Louny – nejlepší městskou knihovnou v ČR!

Městská knihovna Louny – nejlepší městskou knihovnou v ČR!

V úterý 4. října 2011 v 11:00 hodin začíná v Zrcadlové kapli pražského Klementina slavnost, při které se udělují ta nejvýznamnější ocenění knihovnám. V 12:30 hodin slavnost graduje a dr. Vít Richter jmenuje zásluhy jedné, zatím, nejmenované knihovny. Lounští v tu chvíli vědí, že „cena cen" pojede letos do Loun!

Ocenění Městská knihovna roku 2011 je cenou odborné poroty, která v prvním kole (zde se hodnotilo 36 knihoven z ČR, pro informaci - v ČR má registraci na poskytování služeb asi 5 tisíc knihoven) posuzovala čistě statistická čísla - počet čtenářů, návštěvníků, velikost a obrat knihovního fondu, počet vzdělávacích a kulturních akcí, počet zaměstnanců, finanční zajištění atd. Po prvním kole byly Louny nejlepší knihovnou v kategorii - města do 20 tisíc obyvatel. Z prvního kola byla do druhého poslána šestice knihoven a pak už bez rozdílu počtu obyvatel odborná komise pracovala přímo v knihovnách a posuzovala prostředí, prostory, aktivity knihovny, naplňování knihovního zákona a metodických pokynů s přesahem do prostředí města.

Tím důležitým, co Louny vyneslo na první místo, je přesah knihovny do podoby multifunkčního zařízení a komunitní knihovny. Tj. mimo vysoce kvalitních knihovnických služeb je zde ještě práce v kulturní a vzdělávací oblasti, práce se seniory, dobrovolníky a také s klienty sociálních služeb. Richter zmínil především následováníhodný projekt Třetí věk či dobrovolnické uskupení Spolek paní, dam a dívek.

Ředitelka knihovny při svém projevu v Klementinu hovořila o důležitosti budování kvalitního týmu zaměstnanců a hlavně děkovala čtenářům, návštěvníkům a všem příznivcům knihovny.
Spolu s oceněním převzala šek od společnosti Skanska ve výši 70 tisíc korun.

Titul knihovně přináší i milé povinnosti, během jednoho roku má za úkol uspořádat řadu odborných seminářů a setkání. Do Loun, které se na rok stanou hlavním městem českých knihoven, přijedou první knihovníci již na počátku listopadu - na konferenci SKIP (Sdružení knihovníků a informačních pracovníků) - Klubko, valnou hromadu dětských knihoven. Lounští ukáží, jak konkrétně pracují s dobrovolníky.

Cena je pro knihovnu velkou motivací dosáhnout i na další mety - jen o vlásek již dvakrát unikla Kamarádka knihovna (nejlepší dětské oddělení) a možná by Lounům slušel i titul
„nejlepší evropská knihovna"!

 

Vaše nejlepší Městská knihovna roku 2011