Třetí věk » Články » Školní rok 2011 / 2012 » Streetart u Elpidy

Streetart u Elpidy

Městská knihovna Louny se podílela účastí několika frekventantů vzdělávacího cyklu Třetí věk na akci „SENIOŘI TVOŘÍ STREET-ART“. Jde o projekt studentů uměleckých škol, pomáhajících s prolomením bariér mezi mládeží a seniory.

Během pěti veřejných akcí společným úsilím autorů a starších dobrovolníků vzniklo street-artové dílo, složené z 537 portrétů seniorů ve veřejném prostoru. Ve čtvrtek 9. února se z Loun vydalo 14 zájemců do Seniorcentra Elpida v Praze. Prohlédli jsme si již hotovou část projektu na vyhrazené hraniční zdi. V programu bylo nafocení portrétů seniorů pro výrobu šablon a přednáška Jáchyma Činčára o vzniku, historii a významu street-artu. Dozvěděli jsme se, že hlavní význam má street-art ve využívání nevzhledných veřejných ploch pro sdělení výtvarníků, k vyjádření jejich netradičního názoru. A také to, že grafity je zcela jiný, konkurenční fenomén, že se ale vzájemně nenapadají.

Jaké však bylo zděšení těch, kteří jeli 23. února na tu vlastní veřejnou tvůrčí akci. Zeď, z části již zaplněna portréty pražských seniorů, byla počmárána vandalskými sprejery. Studenti obou generací se však nevzdali. Nalepili šablony na určená místa a nasprejovali své portréty přidělenou zelenou barvou. Mladé autory ale teď čeká nelehký úkol - zbavit stěnu nežádoucích čmáranic vandalů a nepoškodit portréty. Vypůjčili jsme si své použité šablony pro výzdobu prostor naší knihovny. Tam jsme však již pracovali jinou technikou. Tupování totiž umožnilo děvčatům z oboru Umění tady a teď použít barvy, které bude možné při potřebě změny normálně přemalovat. Přijďte se podívat.

 

Věra Rücklová

 

Fotogalerie 1

Fotogalerie 2