Třetí věk » Články » Školní rok 2011 / 2012 » Umění tady a teď - Ornament

Umění tady a teď - Ornament

S další zajímavou výtvarnou technikou se seznámily studentky 2. a 3. ročníku předmětu Umění tady a teď na poslední lekci letního semestru.

Ornament se jako zdobný detail objevuje v lidové tvořivosti od nepaměti snad ve všech kulturách. Inspirace pro vzory vychází z přírody, my jsme se zaměřily na vzory květinové, příznačné pro secesi. Při vytváření pravidelného ornamentu je zřejmě nutné začít od čtverce. Charakteristickým znakem je opakování zdobného prvku podle určitých pravidel, jako rytmické opakování detailů v přírodě. Předlohou nám byly knížky o květinách a vzory nejen z naší lidové kultury, ale i čínské a japonské ornamentální znaky.

Nastartovány zajímavým výkladem jsme pustily uzdu vlastní fantazii a vytvářely vlastní kompozice. Práce nás jako obvykle velice bavila tak, že přestával existovat čas. Zdálo se nám, že některé motivy se ani kytkám nepodobají, ale výsledek se ukázal až nakonec. Zábavné bylo poskládat vytvořené motivy pomocí PC na plochu a tím vznikaly neopakovatelné nádherné vzory, vždy jiné při každém otočení motivu. Možná by se daly použít třeba i ke zdobení tkanin, nebo šperků. A to bylo odměnou za naše úsilí, pocit uspokojení z nového díla. Vždy je to pro nás zábava a radost.

 

studentka Zdenka Funková

 

Fotogalerie