Třetí věk » Články » Školní rok 2011 / 2012 » V Galerii Benedikta Rejta

V Galerii Benedikta Rejta

Ve středu 16. Listopadu navštívila naše skupina posluchaček oboru Umění tady a teď pod vedením lektorky Věry Pokorné výstavu Olgy Karlíkové v lounské Galerii Benedikta Rejta. Výstava má název Byl večer a bylo jitro den pátý.

Sešly jsme se ráno v ateliéru knihovny, kde nás paní lektorka seznámila s tvorbou výtvarnice Olgy Karlíkové, s jejími jedinečnými metodami. V určitém období svého života se věnovala naslouchání hlasům ptáků a dalším zvukům v přírodě, a jejich uměleckému výtvarnému zpodobení. Pak nám naše milá lektorka rozdala papíry, tužky, fixy, tuše a pera, pustila nám nahrávky ptačích hlasů a my jsme se je pokoušely „výtvarně zaznamenat", což bylo docela zábavné.

Po přestávce jsme se vydaly do galerie. Vyslechly jsme se zájmem výklad kurátorky výstavy a pak už jsme se věnovaly vystaveným dílům. Překvapilo nás, že naše ranní záznamy ptačích hlasů se v mnohém podobaly těm „pracovním partiturám" Olgy Karlíkové. Ovšem před obrazy, které pod jejich dojmem tato umělkyně vytvořila, jsme stály s obdivem. Z nich k nám mluvila Krása a skutečné Umění.

 

studentka Anna Železná

 

Fotogalerie