Třetí věk » Články » Školní rok 2011 / 2012 » Výlet do Českého Krumlova s Třetím věkem slavil úspěch

Výlet do Českého Krumlova s Třetím věkem slavil úspěch

Několik měsíců dopředu plánovaný výlet studentů Třetího věku do Českého Krumlova se setkal s velkým úspěchem. Původní plán návštěvy divadelního představení na otáčivém hledišti se rozrostl na dvoudenní akci (16. - 17. srpna), při které se návštěvníci podívali na zámek Kratochvíle, do kláštera Zlatá Koruna a nakonec také do jednoho z dvanácti českých měst nacházejících se na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO - Českého Krumlova.

Odjezd byl již tradičně z Komenského náměstí a první zastávkou byla renesanční vila Kratochvíle, kde nás provázel sám pak kastelán, Mgr. Vojtěch Troup, dlouholetý přítel a spolužák ze studií bývalého ředitele lounské knihovny Ivo Markvarta. Také díky tomu se jedna ze dvou skupin setkala s neobvykle detailním a ve srovnání s ostatními delším výkladem a návštěvou i té nejskrytější místnosti, která se setkala v předchozích letech nákladné rekonstrukce.

Druhou zastávkou byla středověká Zlatá Koruna. Klášter původně postavený jako spojnice mezi Čechy a Rakousy a zároveň jako obrana před rodem Vítkovců později přešel (díky falzům Oldřicha z Rožmberka) pod správu rodu Rožmberků. Zmíněná falza byla právě vystavena v jedné z místností, a tak jsme se mohli dozvědět, jakým způsobem významný rod přišel k tak velkému majetku.

Jediným zádrhelem celého zájezdu mohlo být pro některé večerní ubytování v Českém Krumlově, které však bylo dopředu všem účastníkům popsáno. Noční představení taneční burlesky na motivy Williama Shakespeara Sen noci svatojánské nastudované baletním soubodem Jihočeského divadla se setkalo s rozporuplnými reakcemi, většinou však kladnými.

Druhý den byla pro všechny připravena obdobná porce zážitků a kulturního vyžití. Vše začalo první prohlídkovou trasou (renesančními pokoji) na krumlovském zámku. Kdo chtěl, mohl vystoupat na hradní věž, kdo nechtěl, mohl navštívit zámecké muzeum případně barokní divadlo, nejvíce dochované v Evropě. Na závěr celého výletu mohli studenti a přátelé knihovny vyslechnout jako bonus odborný přibližně hodinový výklad v centru města zakončený poblíž zaparkovaného autobusu. Unavení, ale spokojení jsme se tedy mohli vydat na cestu zpět.