Třetí věk » Články » Školní rok 2011 / 2012 » Výlet do Třebíze

Výlet do Třebíze

Měsíc utekl jak voda a máme tu oblíbený Českopis, znova. To je úžasný předmět. Netušíme, kam se vydáme. Hlavní je, že se někam podíváme. Něco nového poznáme. Tentokrát to byl Třebíz, malebná vesnička s jedinečným souborem lidové architektury.

Bylo krásné slunné ráno. Chvilkové posezení u místního rybníčku, kde nám kuňkaly žáby. První zastavení – Cífkův statek. My dříve narození jsme se rychle ve vzpomínkách a myšlenkách na chvíli přenesli do dob dětství a dospívání. Ano, tak se dříve ve statku žilo. Další zastavení v malém místním obchůdku. Něco malého na památku. Zastavili jsme se pro pár rad u báby kořenářky a u místního mistra ševce.

Zastavení u rodného domu Václava Beneše Třebízského, spisovatele a kněze. Cestou k jeho památníku projdete kolem pískovcových skal, kde jsou dochované sklepy ve skále. Celkový dojem – výjimečně dochovaná památka. Po občerstvení a odpočinutí v místním restauračním objektu se někteří ještě zastavili v bambusovém centru u Kastnerů. Byla to hezká tečka v závěru výletu.

Nu a návrat do Loun. A čekat, kam se za měsíc zase vydat? Spolu s námi se výletu zúčastnili klienti STD Jeroným. Zajisté se jim výlet též líbil. Tak děcka, ahoj.

 

studentka Emilie Neubauerová