Třetí věk » Články » Školní rok 2012 / 2013 » Tři dny v Salzburgu

Tři dny v Salzburgu

Výlet studentů a přátel Třetího věku, oboru evropis, začal ukázněným nástupem do autobusu v 7 hodin ráno v Lounech a už v jednu hodinu po poledni prohlídkou lázeňského městečka Bad Ischl, kde se v blízkém parku nachází soukromá císařská vila Františka Josefa I. Pokračovali jsme přejezdem k alpským solným jezerům, konkrétně k Wolfgangsee a městečku St. Wolfgang. Zde jsme se sice nedostali zubačkou na blízky vrchol, ale naopak jsme se mohli v klidu kochat příjemnou odpolední procházkou po břehu jezera. První den jsme uzavřeli večerní prohlídkou nádherně rozkvetlých zahrad u zámku Mirabel.

Druhý den následovala prohlídka Salzburgu s velmi pěkným a zajímavým výkladem pana doktora Michala Pehra. Provedl nás po historických uličkách, podívali se do dómu, prošli si benediktýnské opatství sv. Petra společně s přilehlým hřbitovem. Centrum jsme opustili stylově a vyjeli lanovkou na dominantní středověké pevnosti – Hohensalzburg.

Dále následovala projížďka lodí na zámek Hellburnn. Tam nás čekalo překvapení, nejvíce pak Ondřeje Kunce, který se obětoval a dobrovolně se nechal osvěžit proudy vody z místních fontán. Druhý den byl také kontrolou kondice účastníků zájezdu. Dobíhání autobusu ale zvládli všichni. Následně pak ještě Petr Kučera předvedl perfektní sprint, který následuje, když si zapomenete batoh v autobuse.

Třetí den pak pokračoval náš výlet lanovkou na Untersberg s nádherným výhledem na Alpy a údolí. Na cestě domů jsme se ještě zastavili v Berchtesgadenu, kde se za války nacházelo druhé velení nacistické říše. Pověstné Orlí hnízdo bylo ale z klimatických důvodů ještě uzavřeno.

Zájezd se nám líbil a byl velmi dobře po všech stránkách zajištěn. Vřele doporučujeme dalším posluchačům Třetího věku.

 

studenti Helena a Arnošt Hajných

 

Fotogalerie - 1. den

Fotogalerie - 2. den

Fotogalerie - 3. den