Třetí věk » Články » Školní rok 2013 / 2014 » První semestr divadelních toulek

První semestr divadelních toulek

Divadelní toulky nám skýtají možnost vidět nejen v Lounech zajímavé divadelní soubory, budovy, scény i tvary. Dostane se nám vhodné odborné přípravy na chystaný zážitek, stejně tak i následné reflexe při seminářích. Získáváme pozvání či upozornění na zajímavá představení i mimo divadelními toulkami plánovaný rámec představení – např. projekt Lunění.

Při prvním setkání v Klub(ovně) Luna 27. září jsme shlédli úžasné představení amatérů Divadelního souboru Krupka - kabaret o posledních věcech člověka. AŤ ŽIJÍ NEBOŽTÍCI s klavírním doprovodem Pavla Krse v režii Jany Urbanové uváděl a zpíval Štefan Olšák.

Druhé představení se konalo 2. října opět na Luně. Pásmo židovských textů sestavil a přeložil z hebrejštiny jeho interpret a poloprofesionální herec z Karlových Varů Vladimír Benderský. Zajímavým způsobem nabídl divákům k výběru TUCET z nich. Každému zájemci vybraný text s citlivým živým hudebním doprovodem přednesl a přidal na památku i kartičku s ponaučením.

Potřetí jsme jeli do Klicperova divadla v Hradci Králové na profesionální představení hry současného autora Davida Drábka JEDLÍCI ČOKOLÁDY v jeho režii. Příběh o nelehkém údělu tří osiřelých sester, obtížně hledajících smysl života a své začlenění do partnerského života.

Mimo plánovaný rozvrh jsme opět na Luně shlédli působivé pásmo 4 Z KYTICE, kde ze slavného Erbenova díla recitoval českobudějovický herec Jakub Doubrava s nápaditým a působivým hudebním doprovodem Lukáše Urbance.

Na začátku listopadu  jsme navštívili v Plzni Divadlo Alfa a jeho loutkářské dílny. Absolvovali jsme zajímavou přednášku o vývoji divadla s ukázkami masek, pomůcek a loutek od dávných dob po dnešek. Kromě vernisáže prací výtvarnice Dany Raunerové a jejích dětských svěřenců z výtvarné školičky Skřítek jsme v podvečer absolvovali seminář Renaty Vordové k následujícímu představení o problémech dospívání s názvem HAMLETEEN. Do současnosti zasazené a netradičně pojaté motivy a repliky z klasického dramatu Hamlet stálo za vidění i zamyšlení.

 

studentka Věra Rücklová, 2. ročník