Třetí věk » Články » Školní rok 2013 / 2014 » Sklárna v Novém Boru

Sklárna v Novém Boru

Páteční cesta do Nového Boru začala v 7:00 hodin u zájezdového autobusu. Krátce před devátou hodinou jsme byli na místě, kousek od muzea skla. Paní průvodkyně nás krátce seznámila s historií města a samotné budovy muzea, které letos oslaví 120 let od svého vzniku. Muzeum vybudovali sami skláři, aby se v místě zachovaly druhy výrobků zde v minulosti zhotovovaných. V současnosti je v budově nová stálá expozice, která obsahuje exponáty z místa od baroka až po současnost. Ve sklepních prostorách jsou exponáty od současných významných výtvarníků, například skleněné šaty jako od Blanky Matragi.

V 11 hodin jsme odjeli do 8 km vzdálené Lindavy do sklárny AJETO. Nejdříve jsme navštívili sklářskou krčmu, kde si zájemci mohli vyfouknout vázičku a také jsme zde mohli poobědvat. Přímo do stolů se zde sleduje práce sklářů u malé pece. První skupina odešla do sklárny, kde je z výšky ochozu po obvodu dílny perfektní přehled na práci sklářů u pecí. Zdejší sklárna vyrábí pouze na zakázku a spolupracuje s předními českými a především zahraničními umělci. V huti pracuje asi dvacet sklářských mistrů, jsou rozdělení do čtyř skupin a každá pracuje vždy na celé zakázce. Poté se ještě jde do brusírny, kde se zabrušují otřepky na ukončení výrobku. Protože ve sklárně končí pracovní doba v pátek už v půl druhé, viděli jsme v brusírně pouze úklid.

Ve sklářské krčmě si foukači z našich řad vyzvedli své výrobky a jeli jsme zpět do Nového Boru do podnikové prodejny Crystalexu, kde si mnozí z nás nakoupili z velkého výběru skla dárky k blížícím se vánocům. Poté následovala cesta do Loun. Exkurze byla velice zajímavá, těšíme se na další výpravu s oborem umění tady a teď a ruční práce, tentokrát do Jablonce nad Nisou za bižuterií.

 

studentka Jaroslava Vaníčková, 3. ročník

 

Fotogalerie