Třetí věk » Články » Školní rok 2013 / 2014 » Zámek a mlýn na Pátku

Zámek a mlýn na Pátku

Víte kde je Pátek? Není mezi čtvrtkem a sobotou, ale je to vesnice na pravém břehu Ohře nedaleko Loun. První zmínka uvádí roku 1196 Pátek jako trhovou vesnici u nedalekého kamenného brodu, kde se křižovaly staré kupecké cesty do Němec a do Prahy.

Na ostrohu nad řekou vyčnívá malebný barokní zámeček. Původně přestavěná tvrz Janem Lobkovicem na renesanční zámek a později jej přebudoval architekt Antonio Porta do raně barokního stylu. V roce 1710 se pátecké panství již podruhé vrací do majetku Strahovského kláštera a premonstráti upravují zámek svým potřebám. Budují zámeckou kapli, malíř a zároveň řádový bratr František Siardus Nosecký v první polovině 18 století zdobí freskami refektář.

V součastné době je zámeček již potřetí vrácen premonstrátům a refektář s restaurovanými freskami a přilehlými místnostmi slouží jako výstavní síň. Je tu instalována stálá výstava prací věnovaných Pátku od malířky Hany Štroblové.

Chcete vědět, proč je tu také instalována pamětní síň lékaře, cestovatele Emila Holuba? Jaká dobrodružství zažil při cestách do pralesů Afriky? Které byly jeho osudové ženy? Jak dopadly výstavy s 87 vagony sbírek a exponátů dovezených z Afriky ve Vídni a Praze? Proč absolvoval žatecké gymnázium? Navštivte pátecký zámeček.

Proč je tu také zmínka o prvním staviteli řetězových mostních konstrukcí v Evropě Ing. Bedřichu Smirchovi? Navštivte pátecký zámeček.

Proč je tam také expozice věnována významnému zahradníkovi, cestovateli po amerických kontinentech Benediktu Roezlovi, objeviteli nejen Viktorie královské, ale i orchidejí pro celou Evropu? Navštivte pátecký zámeček.

Dozvíte se tu také, že Václav Březina, malíř, krajinář, který se podílel na výzdobě interiérů Národního divadla, byl pátecký rodák.

Srdečně Vás přivítá milá, usměvavá, elegantní „zámecká paní“ paní Hubičková.   Jí dík i lektorce M. Langrové za příjemně strávené dopoledne a poděkování nejen za odborný a zajímavý výklad, ale i za milé pohoštění.

Pátecký zámeček můžete navštívit nejen v pátek, ale i v jiné dny, ovšem až v následující sezoně.

 

PS: po domluvě se můžete také zastavit na nedalekém mlýně s novým pohyblivým jezem (snížení až o 2 metry) a zbytky starého figurálního a ornamentálního sgrafita ve stylu vlašské renesance.

 

studentka Ludmila Hofmannová, 2. ročník