Třetí věk » Články » Školní rok 2014 / 2015 » Advent v Seiffenu

Advent v Seiffenu

První letošní adventní sobotu prožily studentky Třetího věku oborů umění tady a teď a ruční práce v krušnohorském městečku Seiffen, které je známé výrobou vánočních figurek, světlonošů a ozdob ze dřeva.

Celý výlet začal průvodem horníků a dětí s typickými dřevěnými hračkami a světlonoši, který došel k radnici, kde zazpíval mužský sbor a děti z průvodu známé německé koledy. Proslov seiffenského starosty byl překládán do češtiny, vypadalo to, jako by na naši návštěvu byli připraveni. Při dlouhém stání na čerstvém studeném povětří jsme ochutnávaly tradiční gluhwein a vánoční štolu.

V muzeu hraček jsme se nemohly vynadívat na plné vitríny všech možných dřevěných hraček a světlonošů horníků a andělů, některých i sto let starých. Potom už každý sám využil čas k procházce po malých prodejnách, které jsou zároveň malými rodinnými muzei nebo exkurzí po manufaktuře rodiny Glasserových.

Už skoro za tmy jsme se vracely přes Krušné hory, kde bylo opravdu krušno díky větru, námraze a mlze. Těšíme se na další výlet, který plánujeme v květnu do Jindřichova Hradce a to za koberci, knoflíky, a tkalcovskou manufakturou Marie Hope-Teinitzerové, založenou v roce 1910.

 

lektorka Věra Pokorná

 

Fotogalerie