Třetí věk » Články » Školní rok 2014 / 2015 » Další multivíkend lounské knihovny

Další multivíkend lounské knihovny

8. 5. - 10. 5. 2015, prodloužený víkend ve znamení knihovnických aktivit. Lounská knihovna sice ve sváteční den zavřela svá oddělení, ale knihovnice a knihovníci doma nezůstali! Během prodlouženého víkendu proběhly hned 4 velké akce. Všechny s velkou návštěvností.

 

Scénická čtení z dětských knížek

Páteční den věnovali knihovnice a knihovníci semináři s Emou Zámečníkovou, přední českou lektorkou dramatické výchovy, která je učila, jak správně dramaturgicky pracovat s textem. Scénická čtení budou probíhat v rámci Týdne čtení dětem a také v putovním stanu v projektu Města a obce čtou. Těšit se mohou návštěvníci na ukázky ze současné dětské literatury.

První páteční dvorek

První jarní koncert na dvorku byl ve znamení irských balad, slavil se keltský svátek příchodu jara a tepla. Hráli A Bag of Potatoes, byl to vskutku krásný, téměř letní večer. Páteční dvorky budou probíhat každý pátek až do konce léta, příští bude ve znamení Lounské LiteraTúry, která na dvorku odstartuje a zase se na něj vrátí, číst se bude právě na lounských dvorcích, další týden se dvorek přidá k Muzejní noci, poslední květnový bude věnován rozhlasu v podání Jana Rejžka. Na příštím pátečním dvorku se návštěvníci poprvé seznámí s postavou Jeronýma Halamy!

Férová snídaně

V sobotu se na dvorku Městské knihovny v Lounech férově snídalo. Jedná se o celorepublikovou akci na podporu fair trade, která se koná pouze v ČR. Letos snídalo na 137 místech přes 5200 lidí.

V Lounech, jako v jedné z kapek v moři České republiky, snídalo 32 lidí. Za krásného počasí se ochutnávaly lokální a fairtradové potraviny. Pro ukázku - domácí chléb, lokální máslo, fairtradový čaj, BIO pohanková káva, domácí pampelišková šťáva nebo pomazánka z medvědího česneku.

Za vedení města přišel ochutnat domácí ibiškový čaj místostarosta Mgr. Jan Čermák.

Akci pro lounské snídaňáře organizovaly Dagmar Kučerová, Karolína Langrová a Anna Bahnerová.

Druhé Dny deskových her v Klub(ovně) Luna

Během druhého májového víkendu, tedy devátého a desátého května, se konaly v pořadí druhé Dny deskových her pořádané Městskou knihovnou Louny. Za oba dny si do volnočasového centra při MKL našli cestu sto tři návštěvníci všech věkových kategorií. Tito se dnem i nocí oddávali napínavým, složitým i jednoduchým, vědomostním i postřehovým, deskovým i stolním hrám všeho druhu. V těch nejvyhledávanějších hrách se na sedmdesát z nich účastnilo mnoha turnajů.

„Jsem rád, že na rozdíl od minulých Dnů deskových her začaly chodit rodiny s dětmi, protože právě pro ně je tato akce ideální,“ tvrdí hlavní organizátor herního maratonu, Vratislav Filípek. „Mohou se vydovádět u stolního tenisu nebo složitých dražších her, které doma nemají. V době mistrovství světa a hezkého počasí mě vysoká účast velice potěšila.“

Účastníci si v Klub(ovně) mohli zahrát mnohem více her než minule, tentokrát o zajímavé ceny – téměř nikdo neodešel s prázdnou.

Příští Dny budou připraveny 13. a 14. června, do té doby můžete v Klub(ovně) Luna narazit na většinu her každý všední den od 12.00 do 18.00.

-dk-