Třetí věk » Články » Školní rok 2014 / 2015 » Industriální nostalgie fotografa Pavla Šafáře

Industriální nostalgie fotografa Pavla Šafáře

Ojedinělý dokument zanikajícího energetického provozu chemických závodů Litvínov zachytil ve svých fotografiích Pavel Šafář. K vidění jsou do konce ledna v galerii Městské knihovny Louny.

V chemických závodech na elektrárně „dvoustovce“ Pavel Šafář pracoval čtyřicet let, nejprve na úpravně vody a posléze jako strojník na čerpadlech. Muž, jehož koníčkem je po několik desetiletí fotografie, nemohl dostát zákazu fotografování na svém pracovišti. Rozlehlý komplex elektrárny byl magnetem pro jeho objektiv. Fotil rychle, bez aranžmá, bez stativu, bez přidaného osvětlení. „Na pracovišti jsem fotografoval načerno,“ doznává zpětně Pavel Šafář. Ještěže tak učinil, neboť provoz elektrárny je pozastaven, částečně demontován. O to víc nabyly jeho fotografie významu dokumentu své doby.

„Splnil jsem si dávný sen. Výstava je vzpomínkou a vyznáním díků kolegyním a kolegům, které jsem, bohužel, fotografovat nesměl, ale kteří se mnou v nelehkém prostředí plném mouru, prachu, mrazů a kontrastně vysokých teplot, v kontaktu s toxickými chemikáliemi pracovali. I těm, kterým takové prostředí vzalo životy,“ dodal autor.

 

Věra Pokorná