Třetí věk » Články » Školní rok 2014 / 2015 » Multivíkend lounské knihovny

Multivíkend lounské knihovny

Víkend v lounské knihovně byl skutečně pestrobarevný - v kavárně debatovali inženýři o hardwaru Arduino, v kongresovém sále zněla poezie z úst dětských recitátorů, v klubovně se hrály hry ve velkém. Na třech akcích se sešlo téměř 400 lidí! Knihovna s přívlastkem multifunkční dostála svého jména.

 

Celosvětový Arduino Day 2015 na 2 místech v ČR - v Plzni a Lounech

Michal Škeřík, jeden z organizátorů akce a dobrovolník knihovny: „V sobotu 28. 3. 2015 proběhlo v prostorách kavárny Městské knihovny Louny setkání příznivců otevřeného hardware Arduino v rámci celosvětové události „Arduino Day 2015". V České republice proběhy dvě z celkového počtu 257 potvrzených událostí v rámci celého světa. Arduino je otevřená platforma původem z Itálie. Její tvůrci kladou důraz na jednoduchost a dostupnost moderní elektroniky pro zájemce z různých oborů a širokou veřejnost. Arduino se celosvětově využívá jako základ v mnoha projektech pro výuku elektroniky, robotiky, senzorických sítí a internetu věcí.

V Lounech se sešlo 35 zájemců, byly představeny realizované projekty a v rámci workshopu si mladí zájemci i vyzkoušeli tvorbu jednoduchých programů a zapojení. Jako na každé správné oslavě nechyběl ani dort s logem Arduina. Akci v Lounech pořádal KpSvTech Louny za podpory Městské knihovny Louny. Dík patří především panu Eduardu Černému, kterému se podařilo získat mezinárodní certifikát potřebný pro pořádání akce.

FOTOGALERIE

 


Kdo si hraje (nezlobí), chodí do Klub(ovny) Luna

Hráč a hlavní organizátor Vráťa Filípek hodnotí novinku na Luně: „Dny deskových her navštívilo 92 návštěvníků (52 sobota, 40 neděle), což předčilo moje původní prognózy o návštěvnících. V sobotu se v Klub(ovně) nedalo mezi davy hýbat. Hrály se hry Jungle Speed, Dostihy a sázky, Osadníci z Katanu, Doba Kamenná, Agricola, Česko - otázky a odpovědi, ale i klasické Člověče, nezlob se.“

Luna se skutečně změnila v hráčské doupě, hráli malí i velcí, věční smolaři i šťastlivci. Ti, kterým akce unikla, si mohou hry vypůjčit v Městské knihovně Louny, a to dokonce prezenčně. Další podobný den proběhne na Luně ke konci dubna.

 

Vznešenější to bylo na recitační přehlídce

V kongresovém sále se konala Dětská scéna 2015, krajská postupová přehlídka recitátorů - sólistů Ústeckého kraje s postupem na národní přehlídku do Svitav. I přehlídka byla hojně navštívena, ve 4 kategoriích „předalo“ texty šest desítek dětí.  Jejich vystoupení sledoval lektorský sbor ve složení: Jaroslav Provazník, Eva Venclíková a Jana Hrbková, děti byly v doprovodu rodičů i pedagogů. Recitační přehlídka se v Lounech, z pověření společnosti NIPOS Artama a MK ČR, konala již posedmé. Letos bude Ústecký kraj na národní přehlídce reprezentovat: Natálie Minaříková, Marek Vyskočil, Petro Sláma, Michal Hodek, Josef Šišulák, Dušan Sárička.

V první kategorii (žáci 1. a 2. tříd) získali ocenění: Magdaléna Pallasová, Leontýna Líbová, Tereza Štruncová, Terezie Vobrubová a Samuel Veselý. Pro první kategorii je přehlídka nepostupová, ceny (hračky) pro děti ušily dobrovolnice ze Spolku paní, dam a dívek. Předal je starosta Radovan Šabata, který nejmladší děti se zájmem sledoval a obdivoval jejich zájem o literaturu.


 

FOTOGALERIE 1. KATEGORIE

FOTOGALERIE 2. KATEGORIE

FOTOGALERIE 3. KATEGORIE

FOTOGALERIE 4. KATEGORIE