Třetí věk » Články » Školní rok 2014 / 2015 » První hodina českopisu v Praze

První hodina českopisu v Praze

Dnešní hodina českopisu – Praha začínala ve vestibulu stanice metra Dejvická. Odtud jsme zamířili na stanici Malostranská a tramvají č. 22 jsme dojeli na Pohořelec. A zde to opravdu začalo.

Po obou stranách vchodu do Strahovského kláštera jsou dva domečky, v jednom se platil takzvaný mastný krejcar, to když do města přicházeli trhovci se zbožím, a ve druhém mýto, aby byli vpuštěni do města. Hned za vstupní bránou je kostel sv. Rocha, proti bráně chrám Nanebevzetí Pany Marie a vedle strahovská knihovna. Seznámili jsme se s historií kláštera. Pak byla zastávka na nádherné vyhlídce z klášterní zahrady na Prahu. Prošli jsme uličkou opět na Pohořelec.

Přímo proti nám na rozcestí byl dům, kde bydlel Mikoláš Aleš. Dále jsme pokračovali na Loretánské náměstí. Za druhé světové války schovali mniši z přilehlého kláštera loretánský poklad a ani pod hrozbou smrti nikdo jeho úkryt neprozradil. Po válce byl poklad mnichy do posledního prstýnku navrácen na své původní místo.

Hradčanské náměstí – na něm není žádný krám, jen samé paláce. Při požáru Prahy všechny krámky shořely a řemeslníci neměli na to, aby znovu vybudovali nové krámky a živnosti. Tak si zde šlechta postavila paláce. Prošli jsme všechna tři hradní nádvoří, naše lektorka, paní profesorka Földesová nám řekla historii hradu a katedrály. Svatováclavská vinice je překrásná a ten ohromující výhled. Pak už jen seběhnout zámecké schody a jsme na Klárově u stanice metra a do Dejvic na autobus. Nepršelo nám a ten výlet byl nádherný!

 

Jarmila Helebrantová, 5. ročník

 

Fotogalerie