Třetí věk » Články » Školní rok 2014 / 2015 » Spolupráce, aneb MKL a JČS

Spolupráce, aneb MKL a JČS

Že nevíte, o koho se jedná? No přece MKL je Městská knihovna Louny, jedna z nejaktivnějších u nás v republice. Ne nadarmo se stala v roce 2011 knihovnou roku. A od té doby své služby rozhodně rozšířila. Například Deskové hry v Luně jsou podle mého senza.

Proti tomu je asi zkratka JČS oříškem. Zřejmě proto, že tato organizace změnila od letošního dubna svůj název. Skauti se totiž teď jmenují Junák – český skaut. Za sto let trvání jde už o šestý název a to nepočítáme názvy jeho odnoží.

A o jakou spolupráci se jedná? Můžu prozradit, že nejednu. Pravidelně se na v knihovně zahajuje a vrcholí skautská akce František z Hamonína, knihovna také každoročně poskytuje ceny na soutěž „V přírodě neriskuj“. Skauti čas od času v knihovně vystavují a na akci Louská literaTúra se u skautské Bašty četly úryvky z knihy Vezíra, který byl léta hlavním kapitánem vodních skautů.

Letos se spolupráce rozšířila o akci, kterou společně nazvali Branný závod. Studentům Třetího věku totiž připomněla doby, kdy během branného cvičení plnili různé úkoly. Letos pro ně skauti připravili desítku disciplín, ze kterých asi nejvíc zaujalo sekání na přesnost a vázání uzlů. Ale zaujetí pro věc prokázali senioři i ve znalostních a logických disciplínách, jako bylo hádání králů nebo skládání znaku. V některých disciplínách hravě strčili do kapsy i pořadatele, jinde zase domácí Delfíni ukazovali, co všechno už umí.

Vadou na kráse bylo jen deštivé počasí, které zřejmě zavinilo malou účast hostů. Přesto skautská loděnice zněla smíchem a vodáci vytáhli na vodu i svou pramici.

 

Franta Pošťák Pospíšil

 

Fotogalerie