Třetí věk » Články » Školní rok 2015 / 2016 » Barevné dopoledne u řeky

Barevné dopoledne u řeky

Ve středu 11. května jsme ukončily další ročník umění tady a teď. Počasí to už dovolilo, takže nám paní Věra Pokorná vybrala pro závěrečnou lekci práci v plenéru, malbu krajiny akrylovými barvami na desku. Kromě jedné frekventantky kurzu jsme s touto malbou žádná ze zúčastněných dam neměla žádné zkušenosti. Vyrazily jsme do Obory, do dobře přístupného útulného koutu u řeky. Paní Pokorná přizvala jako lektora Pavla Macáka.

Po krátkém seznámení s technologií malby jsme začaly malovat. Sešla se dobrá parta, proto jsme se zhostily tohoto úkolu s vervou hravým babičkám vlastní. Za chvíli začala z bílé plochy vystupovat modrá obloha s hradbou mraků a naše ruce se začaly barvit do modra. Zelený kopec s mnoha odstíny stromů a keřů a v popředí barevná louka. Při práci vládla úsměvná a hravá atmosféra. I dobrůtky byly. Místní kolegyňky přinesly mňamózní rohlíčky plněné dvoubarevnou čokoládou a kávu. P. Macák ukazoval, kde co vylepšit, co vyzdvihnout a co potlačit a ryze amatérská dílka nabývala barvy a plasticitu. I my všechny jsme byly stále více barevné. Co na tom, v řece teklo vody dost. Před polednem bylo hotovo. Vysvitlo sluníčko a rozsvítilo barvy v krajině i na obrázcích. Na závěr kolektivní foto. Jak se nám všem obrázky povedly, uvidíte při podzimní výstavě na galerii knihovny. Těším se a myslím, že i se těšíme na další ročník umění tady a teď po prázdninách.

A kdyby někdo z té dobré party přece jen váhal, zda se na podzim přihlásí do dalšího ročníku, připomínám: „Babičky, hračičky, nač máte ručičky. Přijďte si s námi hrát, kreslit a malovat“.

 

Mirka Hamplová, 3. ročník

 

Fotogalerie (11. 5.)

  

Druhá skupina studentek oboru umění tady a teď jela ve středu 25. května do Obory k řece Ohři si zkusit, jaké to je namalovat jarní přírodu. Nebylo to vůbec jednoduché zachytit odlesky na hladině řeky, mraky, které se neustále mění a světlo, co barví okolí řeky každou chvíli do jiných odstínů. Myslím si, že se všechny studentky s těmito překážkami popraly na jedničku a vytvořily krásné práce. A já se těším na výstavu!

 

Věra Pokorná, lektorka

 

Fotogalerie (25. 5.)

Fotogalerie (1. 6.)