Třetí věk » Články » Školní rok 2015 / 2016 » Dvě pražské návštěvy

Dvě pražské návštěvy

Již dvakrát jsme v rámci předmětu českopis – Praha navštívily hlavní město, žasly nad poznatky a přitom se nevzdálily na dohled od Pražského hradu. Při první návštěvě Strahov, Pohořelec a paláce Hradčanského náměstí (nejkrásnějšího na světě, jak řekla Madeleine Albrightová Billu Clintonovi a on s ní souhlasil).

Ta místa nám byla známa, ale nově jsme se dozvěděly, kdo zde žil, studoval, bádal i zahynul. Že palác Martiniců koupila čínská investiční firma CEFC, jejíž šéf patří k důležitým poradcům našeho prezidenta.

 

Při druhé procházce jsme se podívaly na Nový Svět, Jelení příkop, dům bývalých prezidentů, zahrady, Belveder, krásný pohled na Svatovítský chrám přes Jelení příkop, Kramářovu a Bílkovu vilu nebo bydliště Charlotty Masarykové s dětmi. Při této druhé návštěvě nás velmi udivil Nový Svět, sídlo mnohých umělců. Řekli jsme si, že sem určitě musíme vzít vnoučata.

U Lorety jsme se zastavili v celou hodinu, kdy zvonkohra vyťukávala píseň „Tisíckráte pozdravujem tebe, ó matičko Krista Ježíše“. Zaujalo nás hrdinství kapucínů, kteří za okupace před Němci schovali cennosti z kostela a úkryt žádný z nich neprozradil ani po mučení. Mnozí byli popraveni. Po válce je komunistický režim opět věznil a vraždil.

Vilu sochaře a grafika z přelomu 19. a 20. století Františka Bílka jsme si prohlédli i uvnitř. Ruka umělce se podepsala na nábytku, zárubních, dveřích, stavebních detailech i stylu celé vily. V ateliéru jsou umístěny mnohé jeho sochy a plastiky.

Postáli jsme před domem, kde Charlotta Masaryková se svými dětmi čelila za 1. světové války mnoha persekucím ze strany habsburské monarchie. Její manžel byl v Americe a jeho snaha o osamostatnění Československa samozřejmě Rakousku-Uhersku vadila.

 

Vladislava Klímová, studentka 5. ročníku

 

Fotogalerie