Třetí věk » Články » Školní rok 2015 / 2016 » Měsíc čtenářů a příznivců knihoven právě startuje

Měsíc čtenářů a příznivců knihoven právě startuje

Březen - měsíc knihy, knihoven, čtenářů a návštěvníků knihoven je tady. Knihovničtí inspektoři se chystají vyrazit do terénu! Během celého března mohou získat lidé na ulicích odměnu, podmínka je jediná - musí se prokázat knihou či časopisem. Ponoukat lidi ke čtení je jedním z cílů březnové propagace. Děti mohou získat během celého měsíce registraci za polovic.

Lounská knihovna může oslavovat pomyslné „narození“ další místní lidové knihovny - tentokrát v Holedeči. Registrace z MK ČR přišla právě prvního března. Knihovna bude sídlit v prostorách obecního úřadu, mimo půjčování knih zde bude probíhat řada komunitních aktivit. Otevření knihovny, která v Holedeči v minulosti již fungovala, inicioval zastupitel Martin Nuhlíček: „Líbí se mi aktivity, které probíhaly v rámci projektu Města a obce čtou, putovní čítárnu chceme také k nám.  Těšíme se i na lekce trénování paměti, rukodělné dílny. Věřím, že i u nás vznikne skupina dobrovolníků a že naše knihovna bude mít komunitní charakter.“

V Lounech se lidé mohou přidat k celonárodnímu Týdnu čtení (aneb Čtení sluší každému), mohou přijít na oblíbené semináře trénování paměti - v rámci Národního týdne trénování paměti, nebudou chybět ani besedy se spisovatelkami, tentokráte s Ivou Procházkovou a  Lucií Seifertovou.

Knihovnou hojně zazní poezie, školní kolo recitační přehlídky pořádá MKL pro ZŠ JAK, oblastní kolo Dětské scény 2016 pro celý okres Louny, letos nově ve formátu víkendové přehlídky, aby se mohli přijít podívat také rodiče a prarodiče. Krajská přehlídka Louny, Poeticky! 2016 přivítá dospělé recitátory a divadla poezie z Ústeckého kraje, ti nejlepší budou nominováni na národní přehlídku do Prostějova. Doprovodnou poetickou akcí pak bude Slam Poetry na dvorku.

Poctou Václavu Čtvrtkovi (40 let od úmrtí) bude Čtvrtkování právě z tvorby tohoto nezapomenutelného autora.

Letošní březen je časem Velikonoc, dílny a jarmark jsou určeny dětem i dospělým. Tradičně je organizuje Spolek paní, dam a dívek.  V rámci velikonočního času čeká milovníky modelaření výstava Pohár tři královských měst, návštěvníci se mohou těšit na modely letadel, bojové techniky, automobilů, motocyklů i bohatý doprovodný program.

Blížící se dubnový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se připomíná již v březnu - film Všichni spolu je dokumentem o moderním způsobu vzdělávání v jedné německé základní škole.

Další akce, informace o termínech a časech naleznou zájemci na www.mkl.cz, v měsíčníku, na facebooku či plakátech!

Na setkání se čtenáři se těší lounská knihovna.

 

Dagmar Kučerová