Třetí věk » Články » Školní rok 2015 / 2016 » Předplesový seriálek - 2. díl

Předplesový seriálek - 2. díl

--- 2. díl ---

Oblečení na reprezentační ples

Nepodléhejte módním hitům, barvy a tvary letoška jsou dobré do časopisů a reklamních kampaní. Držte se našeho seriálku a klidně provětrejte modely, které máte roky ve skříni. Pokud splňují zásady plesové etikety, nezestárnou nikdy. Výběr večerní toalety však nemůžeme nechat na poslední chvíli.  Vhodnou kabelku můžete mít zrovna u kamarádky a čistírna také nemá otevřeno, tedy v Lounech, každý den.

Pánové by měli přijít v tmavém obleku s vyčištěnými lakovými tanečními botami. Oblek doplní světlá košile, ideálně s manžetovými knoflíčky a motýlkem (v krajním případě s kravatou).

Pánové si nikdy na plese neodkládají sako ani kravatu, nikdy nemohou mít pod sakem košili s krátkým rukávem a nemohou přijít v denních nevyčištěných polobotkách. Pozor také na volbu ponožek – vždy černé! Ozdobou pána  je dáma. Případně to jsou hodinky, vyčištěné brýle, snubní prsten (nosí se na prstu, nikoli v kapse), manžetové knoflíčky, kapesníček (nemusí být stejně jako rukavice), případně vkusná spona na kravatě.

Každá dáma má jistě v šatníku malou i velkou večerní toaletu. Malou večerní toaletou rozumíme dlouhé šaty s dlouhým rukávem, klasickým střihem a střízlivým výstřihem. Velkou večerní toaletou rozumíme dlouhé šaty bez rukávu s odvážným výstřihem.

V krajním případě, u starších dam, je možné přijít ve společenském kalhotovém kostýmku z lehkého materiálu či dlouhé černé sukni s halenkou. Dámy, velký pozor na spodní prádlo! Bílé prádlo pod tmavými šaty může napáchat obrovskou škodu. Pokud nemáte prádlo v barvě šatů, volte tělovou barvu.

Doplňky volí dámy střízlivě, šperky v přiměřeném množství, stačí snubní prsten na jedné ruce a na druhé drobný prsten s briliantem. Dáma musí mít večerní kabelku (psaníčko), tu může odložit na stůl při tanci, ale při každém pohybu po sále ji musí mít v ruce. Pánové se dámské kabelky zásadně nedotýkají, dámská kabelka je zcela intimní záležitost. Dáma má samozřejmě na noze taneční boty, alespoň na nízkém podpatku. Není možné přijít v balerínách nebo dokonce v kozačkách.

Svrchníky je nutné odložit v šatně. Do sálu vcházíme pouze ve večerní róbě.

Barva oblečení partnerů nemusí být sladěna. Dámy nikdy neudělají chybu v černé, naopak pozor na bílou - ta by se neměla objevit na provdaných ženách.

 

Dagmar Kučerová