Třetí věk » Články » Školní rok 2015 / 2016 » Zahájení vlastivědy v letním semestru

Zahájení vlastivědy v letním semestru

Dne 11. února, my děvčata z Třetího věku jsme zahájily letní semestr vlastivědy. Sraz jsme měly před divadlem, kde se v jeho výstavní síni konala výstava "Vladimír Mirvald ze soukromých sbírek". Do této výstavy nás uvedla paní profesorka Mirvaldová, dcera pana profesora Mirvalda. Poutavě nám povyprávěla, jak vznikala jeho díla a něco málo z jeho činorodého života.

Také jsme se dozvěděly, proč se některá jeho plátna jmenují Rombergovy křivky, co je to šepsování apod. Též nám ukázala, jaké kružítko používal pro tvorbu svých pláten, na kterých jsou zachyceny válce, křivky a geometrická zátiší.

Zavzpomínaly si i děvčata na jeho hodiny deskriptivní geometrie, kdy byla jeho oblíbená hláška na chudáka zkoušenou „ jsi blbá, ale stejně se vdáš.“

Aby toho nebylo málo, navštívily jsme ještě Městské muzeum, kde probíhá prodejní výstava Klasických vitráží, Tiffanyho lamp a šperků manželů Kantových. Dominantou výstavy byla Porta Bohemica, kterou manželé vytvořili pro prezentaci Ústeckého kraje na výstavu v Italském Miláně. Výstava pohladila a potěšila na duši.

 

Irena Zemanová, 2. ročník