Třetí věk » Články » Studenti Třetího věku mají možnost nahlédnout do světa médií

Studenti Třetího věku mají možnost nahlédnout do světa médií

Jak jsme již zmínili v květnovém článku, dvě studentky Třetího věku při Městské knihovně v Lounech se zúčastnily semináře o médiích, internetu a ověřování informací pro seniory v Praze. Díky této účasti se podobná akce koná nyní pro naše studenty Třetího věku v Městské knihovně v Lounech. Veškeré akce pro nás organizuje a financuje organizace Transitions Praha v zastoupení panem Jaroslavem Valůchem, který se dlouhodobě věnuje posilování mediální gramotnosti, prevenci násilí z nenávisti a komunikaci s krizí postiženým obyvatelstvem. Spolupracoval s řadou iniciativ i institucí v regionech střední i východní Evropy, jihovýchodní Asie, Blízkého východu a severní Afriky. Působil jako humanitární pracovník v Barmě a na Haiti.

Na první úvodní přednášce dne 1. října se studenti věnovali mediální gramotnosti, což je schopnost analyzovat a vyhodnotit mediální sdělení. Přednášející je naučil analýzu mediálního sdělení podle pěti klíčových otázek – kdo, co, komu, jak a proč? Přednáška byla velmi zajímavá, její součástí byly i praktické ukázky a zapojení studentů a komunikace. Všichni zúčastnění byli nadšeni.

Další lekce se bude konat 29. října, kde bude hostem redaktor České televize Karel Rožánek, v listopadu nás navštíví psycholog Dalibor Špok. V prosinci se studenti mohou těšit na exkurzi do České televize.

Akce se koná za finanční podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze.

 

Za studenty Třetího věku Irena Kadeřábková, koordinátor projektu